Grachtenroute: 4 uur

De ultieme Amsterdam experience! Ervaar de stad zoals je nog nooit eerder hebt gedaan.

Je komt in alle delen van het oude stadscentrum, Oud-West, de Plantagebuurt, de Pijp, Grachtengordel, de Wallen en nog veel meer. Dit is een tocht die je zeker gemaakt moet hebben.

Dit is een route die 20,3 km lang is en in ongeveer 4 uur gevaren kan worden. Start de vaartocht in noordelijke richting, want sommige delen van het vaarwater zijn éénrichting. Neem voldoende hapjes en drankjes mee, want je gaat de ultieme Amsterdam-ervaring tegemoet!

aanlegplaats Amsterdam herengracht water varen
Rijksmuseum varen zelf boot huren

Benieuwd wat je gaat zien?

Stap aan boord en vaar meteen weg! Jij bent de schipper en bepaald het tempo, de richting en het avontuur. Toch een beetje hulp of tips? Lees dan vooral verder, want ik heb helemaal voor je uitgezocht wat nou dé plekjes zijn die je niet mag missen!


Daar gaan we!

Ready? Set. GO! Laat het avontuur door Amsterdam beginnen. Zorg dat je goed bent voorbereid met de nodige hapjes en drankjes. Pak het gewenste bootje en vaar meteen lekker weg. Het eerste deel van deze vaarroute begint rustig, dus neem even lekker de tijd om te wennen aan het varen. In no time ben jij een echte schipper!

Sla rechtsaf de Lauriergracht in. Amsterdam is een geweldig mooie stad, waar je meteen vanaf moment één kennis mee gaat maken. Let goed op, want je vaart zometeen rechtsaf de vaak druk bevaren Prinsengracht in.

Op de Prinsengracht, genoemd naar de Prins van Oranje, vind je al snel aan de rechterhand de niet te missen Noorderkerk. De Noorderkerk is gebouwd tussen 1620 en 1623 en valt op door het gebruik van gewoon glas in plaats van glas in lood. De kerk is gebouwd tijdens de grote stadsuitbreiding naar het ontwerp van Hendrick de Keyser en heeft het protestantse geloof zichtbaar verwerkt in de vorm van het gebouw. Wanneer je goed kijkt, zie je inderdaad dat de vorm van het gebouw een Grieks kruis is, met de kansel als centrale plek, waar de Bijbel ligt die nog trouw iedere zondag wordt gelezen en uitgelegd. Nou is dat laatste lastig te zien vanaf het water, maar gelukkig wordt de kerk nog volop gebruikt en staat het je bij de meeste diensten vrij om naar binnen te lopen.

Net iets verderop vind je aan je linkerhand het Anne Frank Huis. Het Anne Frank huis heeft zijn naam te danken aan de door haar dagboek bekend geworden Annelies Marie (Anne) Frank. Het uit Duitsland afkomstige Joodse meisje schreef met haar dagboek een van de meest gelezen boeken ter wereld. In het Anne Frank huis zit een achterhuis verwerkt, waarin Anne Frank met haar ouders en zus van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 ondergedoken heeft gezeten. Het huis is vandaag de dag omgevormd tot een museum waar het verhaal van Anne frank en de geschiedenis wordt verteld.

Je vaart nu met een boogje precies om het winkelgebied van de 9 straatjes. Het winkelgebied staat bekend om de kleine en aparte winkels, lunchrooms en restaurants. Een prachtige plek voor een hapje of om even doorheen te wandelen dus!

Even van grachtje wisselen..

Let op, want de eerstvolgende optie vaar je naar links de Leidse Gracht op om vervolgens direct daarna de Keizersgracht op te varen. Je begint al als een ware schipper kronkelend door de grachtengordel je weg te vinden. Tijd voor een nieuwe uitdaging! De volgende stap is namelijk de Amstel oversteken. Let hier goed op en bekijk nog even snel de vaarregels.

Gelukt? Natuurlijk is het gelukt! Tijd voor een mooie verassing, want je gaat zometeen tijdens deze vaartocht ook nog gratis naar de dierentuin! Je vaart zometeen namelijk langs de achterkant van Artis, waar het verblijf van onder anderen de giraffen tot de waterrand komt.

Artis is de oudste dierentuin van Nederland en is gelegen in de plantagebuurt waar je nu doorheen vaart. De dierentuin werd in 1838 opgericht en heeft ten doel gesteld om liefde en zorg voor de natuur te stimuleren. De dierentuin bezit ongeveer 900 diersoorten en is daarmee zeker een bezoekje waard.

Voor de plantagebuurt zelf, die bij de stadsuitbreiding van 1663 hoorde, bleken niet genoeg kopers. Om de ruimte te vullen werden tuinen en lusthoven aangelegd, waar de Amsterdammers het stadsleven konden ontvluchten en het groen konden opzoeken. Pas na 1860 raakte het gebied meer bebouwd, waarmee de plantagebuurt de enige woonwijk binnen de singelgracht is met een 19-eeuwse bebouwing. Ook vandaag de dag kenmerkt de buurt zich door het groene karakter.

aanlegplaats Amsterdam herengracht water varen
Dierentuin Artis Amsterdam

Terug naar de overkant

Door de Nieuwe Herengracht baan je je weer een weg terug richting de Amstel. Net voordat je de oversteek maakt, passeer je de Hermitage Amsterdam. Het gebouw dient als ruimte voor diverse museale collecties en kunsttentoonstellingen. De Hermitage Amsterdam is in 1681 in monumentale klassieke stijl gebouwd en heeft tot 1999 gediend als verpleeghuis. Tussen 2007 en 2009 is het gebouw verbouwd om te kunnen dienen als museum. Vandaag de dag vind je in dit museum collecties uit het Amsterdam Museum en tentoonstellingen van het Hermitage museum in Sint Petersburg.

Na de oversteek vaar je de Herengracht op. Hier vaar je op de Gouden Bocht af. De gouden bocht staat bekend als meest prestigieuze deel van de Herengracht, waar veel huizen bewoond werden door regenten, burgemeesters en handelslui. Je vaart hier dan ook tussen de mooiste en Amsterdam typerende grachtenpanden. Je vaart deze gracht nagenoeg tot het einde uit en slaat rechtsaf bij de blauwburgwal. Klein stukje om vervolgens meteen weer rechtsaf de Singel op te gaan. 180 graden dus, want je hebt nog lang niet alles gezien!

Aan deze singel vind je de Bloemenmarkt. De bloemenmarkt heeft als typerend kenmerk dat de marktkramen gevestigd zijn op boten die op de gracht liggen. Voorheen werden via deze gracht dagelijks de mooiste bloemen en planten aangevoerd, maar tegenwoordig is het assortiment aangepast aan het opgekomen toerisme. Zo vind je er bloembollen, souvenirs en, als je goed zoekt, af en toe nog een plantje.

Scherpe bocht!

Langs de bloemenmarkt gevaren? Top! Je komt hier bij het puntje van de Amstel en maakt een scherpe bocht naar links.

Hier vind je de Oude kerk van Amsterdam. De Oude kerk is, je raad het al, het oudste gebouw van de stad en is gebouwd in 1306. Ook deze kerk wordt elke zondag nog gebruikt voor de kerkdienst, maar biedt ook ruimte voor internationale en spraakmakende tentoonstellingen, talrijke acitiviteiten, permanente collectiepresentaties en bijna wekelijks concerten.

In 2013 is het kerkgebouw na een uitvoerige restauratie heropend. Neem vooral een kijkje, want de kerk is elke dag geopend tussen 10:00 en 18:00.

In contrast tot het kerkelijke, is precies aan de overkant de Wallen te vinden. De wallen is een prostitutiegebied gelegen in het oudste deel van Amsterdam. Binnen dit gebied wordt op ruim 300 werkplekken raamprostitutie bedreven, maar zijn ook tal van seksshops gehuisvest. Het gebied is een van de hotspots voor de stroom toeristen die Amsterdam ieder jaar trekt. Wanneer je hier ’s avonds langsvaart kan je dus zeker een behoorlijke mensenmassa verwachten. Gelukkig ben jij ondertussen een topschipper, dus navigeer jij je met gemak door alle drukte heen.

Heb je de drukte ontweken? Dan vaar je nu langs de schreierstoren. De Schreierstoren is een verdedigingstoren die vroeger deel uitmaakte van de stadsmuur van Amsterdam. De toren werd gebouwd rond 1487 op de hoek van het IJ en de oostkant van de stad en is de enige bewaard gebleven verdedigingstoren van Amsterdam. Tegenwoordig is de toren omgebouwd tot café in een prachtige oude stijl.

Kort na deze toren vaar je een open stuk water op. Hier vind je het wetenschap- en technologiemuseum Nemo, een museum met een verfrissende insteek. In plaats van een verboden aan te raken beleid, worden bezoekers juist gemotiveerd alles aan te raken en zelf te onderzoeken. Het gebouw heeft in 1997 de deuren geopend voor bezoekers en vormt hedendaags een niet te missen onderdeel van de skyline van Amsterdam.

Jij kiest er met deze grachtenroute voor om er niet te dicht naartoe te varen en lekker rechtsaf te slaan de Oudeschans op. We varen weer richting de Amstel! Begin je Amsterdam al te herkennen? Valt mee toch?

Aangekomen bij de Amstel slaan we linksaf. Hier zien we het Stopera gebouw. Het Stopera gebouw heeft zijn naam te danken aan de afkorting van de protest-leus ”Stop de Opera”. Door het theater zelf wordt deze benaming echter nooit gebruikt in de communicatie, omdat het een manifestatie is tegen de bouw. Het gebouw is in 23 september 1986 geopend en dient voor de huisvesting van de Opera en het stadhuis in één.

In het Stopera gebouw vinden optredens plaats van o.a. de Nederlandse Opera en het Nationale Ballet. Op de hoek van de Amstel en de Zwanenburgwal is tevens het café Amstelhoeck te vinden, waar je terecht kan voor een hapje en drankje met een geweldig uitzicht.

Vaar rustig door en zie hier: Mijn favoriete brug van Amsterdam. De Magere brug. De Magere brug is een dubbele ophaalbrug over de rivier de Amstel. Deze prachtige brug die je bij deze grachtenroute tegenkomt heeft een rijke geschiedenis. Rond 1691 was het de Kerkstraatbrug die, met destijds 13 doorvaarten, beide kanten van de Amstel op deze locatie verbond. In 1871 werd deze brug gesloopt en kwam hiervoor de huidige Magere brug in de plaats. Tot 2003 was het mogelijk om over deze brug te rijden met de auto, maar tegenwoordig kan deze nog enkel gebruikt worden voor fietsers en voetgangers om de oversteek te maken.

Direct nadat je onder deze brug doorgevaren bent, zie je aan je linkerhand Koninklijk Theater Carré. Carré werd op 3 december 1887 geopend. Met de classicistische stijl die het gebouw aanneemt vormt het een prachtig bouwwerk aan de Amstel. Het theater is oorspronkelijk gebouwd om het gelijknamige circus ”Oscar Carré” te huisvesten. Vanaf 1893 werden er echter ook tal van succesvolle variétevoorstellingen opgevoerd, wat Carré op de kaart heeft gezet als theater voor allerlei volksvermaak. Tegenwoordig vinden in carré voornamelijk musicals, popconcerten, muziek- toneel en caberetvoostellingen plaats.


Opstap bij de Mauritskade? Vaar dan vanaf hier mee!

Zelfde mooie stukjes, net even een andere volgorde! Wanneer je bent begonnen bij de Elandsgracht, nader je hier echter alweer het laatste stukje van deze geweldige vaartocht. Nog even goed genieten dus!


Dat gaat goed! Vaar voor Carré langs over de Amstel dwars door de Amstelsluizen en onder de Hogesluis door. Hier vaar je zometeen de singelgracht op, de buitenste gracht van Amsterdam, waar het al een stuk rustiger is. Na een korte tijd varen zie je aan je linkerhand het Rijksmuseum. Deze locatie van het Rijksmuseum is in 1885 geopend en is het ontwerp van de Nederlandse architect Pierre Cuypers. In het Rijksmuseum vind je een ruime collectie van onder andere werken van de 17e-eeuwse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. Het Rijksmuseum van Amsterdam is elke dag geopend van 9:00 tot 17:00. Zeker een bezoekje waard als je nog tijd over hebt!

In groot contrast tot de rust van het Rijksmuseum, vind je net iets verderop aan de rechterkant uitgaansgelegenheid Paradiso. Paradiso is vooral bekend als poppodium met optredens van vele bekende namen. Denk hierbij aan David Bowie, Coldplay, Lady Gaga, de Rolling Stones en nog vele anderen. Paradiso werd in oktober 1967 door een groep hippies gekraakt om een eigen club in te hebben. Hoewel de politie hier snel een einde aan heeft gemaakt, leidde deze vraag naar een uitgaansgelegenheid begin 1968 tot de oprichting van het Paradiso zoals het er nu staat. Vanaf het water vaar je langs de achterkant van dit gebouw, waar menig van deze grote artiesten heeft gezeten om de gracht te bekijken, in het zonnetje te zitten en de langsvarende Sloepdelen bootjes te begroeten. Goed opletten dus en even lief terug zwaaien!

Helaas zwaai je hiermee ook de vaartocht bij Sloepdelen Amsterdam uit, want dit was alweer het laatste stukje. Meer je boot weer netjes aan, leg hem aan de stroom en haal de plug uit de boot.

Baal je nou dat je alles alweer gezien hebt? Stop daar dan snel mee. Wij zijn te vinden in maar liefst vier steden in Nederland, die allemaal hoognodig verkend moeten worden door een ervaren schipper als jij! Kom jij ons opzoeken in Utrecht, Haarlem of Leiden, Weesp of Loosdrecht? Boek snel nóg een vaartocht