Vechtroute: 5 uur

Huur een sloep voor een vaartocht op de Vecht

Huur een boot met Sloepdelen en vaar op de Vecht, de loosdrechtse plassen en het Hilversums Kanaal. Met deze tocht van ongeveer 5 uur geniet je van een heerlijk dagje varen!

Huur jouw eigen sloep met Sloepdelen en maak er een overgetelijke dag van. Als schipper huur je met je groep een boot en verken je in ongeveer 5 uur bij deze route de omgeving van de Loosdrechtse plassen. Onderweg kom je langs drie sluizen, dus bekijk voor vertrek goed de openingstijden. Met een accuduur van 15 uur zijn onze sloepen helemaal klaar om je mee te nemen op dit prachtige avontuur!

Bootje huren in Loosdrecht

Welkom bij Sloepdelen Loosdrecht! Een toplocatie voor het maken van een prachtige dagtocht. Met het ruime open water en de verbinding met de Vecht is deze locatie bij uitstek geschikt om kennis te maken met het heerlijke varen. Om je te helpen met het navigeren op en rondom deze plassen hebben wij onder andere deze route voor je uitgezet. Benieuwd wat je allemaal gaat zien? Lees dan verder!

Vaar op de Vecht en de Loosdrechtse plassen

We beginnen deze vaarroute in oostelijke richting om uit te komen op de ’s Gravelandsche Vaart. Dit stukje vaarwater is in 1634 gegraven en diende voor de toevoer van zand voor de uitbreiding van Amsterdam. Aan het einde van de vaart vind je de Raaisluis. Via de Raaisluis kan je jezelf schutten naar het water van het Hilversums kanaal. Hiervoor staat een bordje ter uitleg. Let er goed op dat je de boot niet vastmaakt aan de kade tijdens het schutten,.

Na het verlaten van de sluis sla je linksaf het Hilversums kanaal op. Zorg dat je goed rechts houdt en geniet van het heerlijke zonnetje. Het kanaal werd rond 1930 gegraven om een noozakelijk oost-westverbinding te creëren tussen de Vecht en Hilversum. Samen met de aangelegde provinciale weg die parallel loopt aan het water, heeft deze uitbreiding een zeer positief effect gehad op de economische ontwikkelingen van het gebied.

Bij het volgen van het kanaal kom je na enige tijd langs Fort Kijkuit. Dit fort is een van de velen forten in deze regio van de Hollandse Waterlinie. Dit gebied kon in tijden van oorlogsdreiging onder water gezet worden (inunderen heet dat) om de vijand de doorgang te belemmeren. Via een ingenieus systeem van sluizen stroomde er bij oorlogsdreiging zo’n 50 cm water over de weilanden. Zo werd het water te diep om doorheen te rijden met paarden of kanonnen maar het was niet diep genoeg om te varen. Daarbij werden greppels en wegen onzichtbaar zodat de vijand gedesoriënteerd raakte. De zwakke punten bij strategische locaties zoals een kruising, sluis of kanaal werden verdedigd met een fort, zoals hier fort Kijkuit.

Openingstijden van sluizen

Geschut worden in de sluizen is een leuke ervaring. Bekijk echter goed de openingstijden. Wanneer je na sluitingstijd aan de verkeerde kant van de sluis zit, is het niet mogelijk om terug te komen bij de opstaplocatie.

Varen op de Vecht met Sloepdelen

Vanaf fort Kijkuit is het een klein stukje varen naar sluis ’t Hemeltje. Schutting in deze sluis is gratis! Vlak na de schutting zie je recht voor je het water van de Nes. De groepjes bomen die hier te zien zijn, zijn restanten van een 50 ha groot eiland dat hier in de 17de eeuw was ontstaan doordat een scherpe bocht in de Vecht werd afgesneden. De schatrijke Pieter Reaal bouwde hier een prachtige buitenplaats op, Huys te Nes geheten. Het eiland werd naar de eigenaar Realeneiland genoemd. De buitenplaats werd, net als zoveel buitenplaatsen aan de Vecht, na een economische recessie in de 19de eeuw gesloopt. Doordat hier in de jaren ’30 zand werd opgezogen is het eiland verdwenen. Alleen de randen met begroeiing zijn nog her en der zichtbaar.

Bij deze route varen we linksaf de Vecht op. De Vecht staat bij velen Nederlanders bekend als een uniek stukje vaarwater. Zorg opnieuw dat je goed stuurboordwal (rechts) vaart en dat je voorrang verleent aan de beroepsvaart. Na een korte tijd varen vind je aan de rechterzijde Korenmolen de Ruijter. Tot 1910 stond op deze locatie een prachtige molen, maar door een brand is deze helaas verloren gegaan. Een jaar later werd de huidige molen gebouwd om in de plaats te komen van de oude.

Net na de bocht vaar je door Vreeland heen. De prachtige kleine plaats heeft in 1265 stadsrechten gekregen. De tijd lijkt stil te hebben gestaan, wat een ommetje door de stad een grote aanrader maakt. Aanmeren is mogelijk aan de noordkant van de Leerbrug. Mocht je er voor kiezen op wat te gaan eten of drinken bij restaurant de Nederlanden, is het ook mogelijk om daar aan te meren.

Aan de linkerzijde is de Loenderveense molen te zien. De molen, gelegen aan de rand van de Loenderveense polder, diende in de 17e eeuw om het drassige landschap te ontwateren en daarmee ruimte te creëeren voor de landbouw. Op en rondom dit drassige landschap zal het je vast niet verbazen dat ook het volgende herkenningspunt een molen is. Molen de Hoop, aan de rechterkant van het water, is elke zaterdag geopend. Vanaf de bovenste verdieping biedt de molen een prachtig uitzicht over het water van de Wijdemeren. Aanmeren mag vlak voor de molen, dus een kort bezoekje is zeker een aanrader!

Koffie of een biertje?

Bij het varen op de Vecht kom je langs tal van leuke plekjes. Leg gerust de boot aan op een van de daartoe bestemde plekken en drink even een drankje op het terras. De boot kan je met je telefoon op pauze zetten, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken! Bij terugkomst activeer je de boot weer en vervolg je je avontuur.

Vaar op de Loosdrechtse plassen met Sloepdelen

Een kort stukje verderop verlaat je aan je linkerzijde het water van de Vecht, om de Mijndense sluis in te varen. Deze sluis is in de zomer een grote belevenis. Vanaf het naastgelegen terras is het mogelijk de soms chaotische schutting te aanschouwen. Met alle ervaring van deze vaartocht is het uiteraard een geen enkel probleem om door deze sluis te komen.

Vanuit de sluis volg je het vaarwater van de Drecht. Hier is het zaak om even goed op te letten. Vaar niet het grote open water van het meer op, maar sla net voorafgaand aan het betreden van het meer rechtsaf de Muyeveldsche Wetering op. Dit stukje vaarwater is absoluut prachtig. In een boog van groen voelt het alsof je een doodlopend stuk vaarwater in bent gevaren. Hoor de vogels fluiten en geniet van de rust. Ondanks dat het soms lijkt alsof je niet verder kan, brengt de wetering je alsnog de Loosdrechtse plassen op.

Vanaf de uitgang van de Muyeveldsche Wetering vaar je in de richting van eiland Weer. Het eiland is in 1963 aangelegd en heeft ligplaatsen aan zowel de noord- als zuidzijde van het eiland. Op het eiland zijn speel- en ligweiden te vinden en vanaf het eiland krijg je een geweldige kijk op de watersport op de grote open plassen.

Uniek natuurgebied vanaf het water

Via de Kalverstraat kom je in het gebied van de unieke trekgaten. Vroeger bestonden de Loosdrechtse plassen volledig uit trekgaten, maar door harde wind en golfslag zijn die grotendeels verloren gegaan. In het zuid-westelijke deel van de plassen zijn deze trekgaten echter bewaard gebleven en vormen ze nu een prachtig natuurgebied. Vaar de Kievietsbuurt een stukje in, of volg de kalverstraat in zuidelijke richting.

Sla vervolgens linksaf het grote meer op. Je vaart hier langs zwemstrand de Strook. Het strand is een geliefde locatie voor zwemmers en dagjesmensen. Pas dus goed op en pas je snelheid aan. Het is mogelijk om je boot af te meren op de daartoe bestemde plek, maar wij raden je aan een stukje door te varen in de richting van eiland Meent.  Eiland Meent is van alle eilandjes op het meer de meest uitgebreide variant, en biedt alle faciliteiten voor een mooie tussenstop. In de zomerdagen is er een eettentje geopend en aan de zuidzijde van het eiland vind je een kom met rondom strand. Aanmeren is toegestaan op de daarvoor bestemde plaatsen.

Zwemmen in Loosdrecht

Kan jij wel wat verkoeling gebruiken? De waterkwaliteit in de plassen wordt het hele jaar door gecontroleerd en op de eilanden vind je speciale ligweides. Meer je bootje aan op een geschikte locatie en neem een duik!

Onze sloep

Tips van Sloepdelen Loosdrecht

Benieuwd naar onze andere vaarroutes? Huur een boot bij Sloepdelen en vaar een groter rondje over de Vecht of ga voor een snel rondje over de Loosdrechtse plassen. Op je eigen sloep ga je op avontuur, de mogelijkheden hebben wij alvast voor je uitgestippeld. Klik hieronder om onze andere vaarroutes te bekijken of ga zelf op zoek naar de mooiste plekjes op en rondom de Loosdrechtse Plassen.

sloepje varen kromme rijn

Korte route: 2 uur

Een twee uur durende vaartocht. Deze tocht neemt je mee over het noordelijke deel van de Loosdrechtse plassen en de Drecht. Zo geniet je van het open water & het prachtige groen van de omgeving. Tijdens deze vaartocht vaar je langs een paar van de bekende eilandjes, door het verstopte vaarwater van de Muyeveldse wetering en over het riviertje de Drecht.

Eilandroute: 3 uur

Met deze route van drie uur laten we je kennis maken met de gehele Loosdrechtse plassen. Op de Loosdrechtse plassen vind je een vijftal aangelegde eilandjes. De eilandjes zijn perfect om rondom te zwemmen en bieden de gelegenheid voor een korte stop. Daarnaast nemen we je mee langs de unieke trekgaten, door de kalverstraat en door de Muyeveldse Wetering.