Eilandroute: 3 uur

Verken de eilanden met je eigen bootje van Sloepdelen

Huur je eigen sloepje in Loosdrecht met Sloepdelen. In 3 uur verken je de Loosdrechtse plassen, de bijbehorende eilandjes en hou je ook nog wat tijd over om even te zwemmen of wat te drinken.

Huur jouw eigen bootje bij sloepdelen en vaar over de Loosdrechtse plassen. Deze route is bedoeld voor de schipper die op een rustig tempo lekker wil uitwaaien op het open water. In 3 uur nemen we je mee langs de mooiste locaties van de Loosdrechtse plassen en bieden we je de ruimte om de boot af en toe kort aan te meren. Vanaf de gratis parkeerplaats bij Sloepdelen Loosdrecht stap je aan boord en kan je direct het open water van de Wijdemeren op varen.

Dit zijn de mooiste plekjes op de Loosdrechtse plassen

Welkom bij Sloepdelen Loosdrecht! Het fijne aan een vaartocht vanaf deze locatie is de rust en ruimte op het open water. Wen even rustig aan de sloep en vertrek vervolgens in zuidelijke richting. Al snel vaar je langs het eerste eiland van deze route. op eiland Robinson Crusoë bevinden zich faciliteiten ten behoeve van de watersport voor gehandicapten. Het eiland zelf is helaas niet vrij toegankelijk, maar op en rondom deze locatie zie je vaak de drukte van de watersport.

Vaar je langs het eiland, zie je direct het eiland Markus Pos tevoorschijn komen. Het eiland is in 1977 aangelegd om de golfslag in de plassen te dempen, waardoor kwetsbare oevers beter beschermd worden. Markus Pos biedt daarnaast een recreatiestrand aan de zuidzijde en steigers aan de noordzijde. Het eiland is enkel te bereiken per boot en daarmee een geweldige plaats om te gaan zwemmen op je eigen eiland!

Vanaf Eiland Markus Pos vaar je door in de richting van Eiland Geitekaai. Ook dit eiland is aangelegd om golfslag tegen te gaan en watersport beter te faciliteren. Aan de noordkant van het eiland is een havenkom te vinden met daaraan een aanmeersteiger. Ook rondom dit eiland is het mogelijk om te zwemmen en zijn er speel- en ligweiden aangelegd om volledig tot rust te komen.

Houd je aan de vaarregels

Op mooie zomerdagen is het natuurlijk heerlijk om te varen, maar ook voor watersporters is dit het perfecte moment om de plassen op te gaan. Lees voor vertrek dus goed de vaarregels door en hou rekening met iedereen op het water.

Op de grote open plassen is de kans groot dat je het vaarwater deelt met windsurfers, zeilboten en kano’s. Iedereen geniet van de prachtige omgeving wat de sfeer juist zo geweldig maakt! Wees je er echter goed van bewust dat je als motorboot altijd voorrang moet verlenen aan wind- en spierkracht. Zie jij dus een zeilboot naderen? Zorg dan dat je deze ruim van tevoren voldoende ruimte geeft. Twijfel je wat de regels precies zijn? Op de pagina van locatie Loosdrecht hebben wij ze voor je op een rijtje gezet.

Vanaf eiland Geitekaai vaar je in de richting van Eiland Meent. Eiland Meent is van alle eilandjes op het meer de meest uitgebreide variant, en biedt alle faciliteiten voor een mooie tussenstop. In de zomerdagen is er een eettentje geopend, en aan de zuidzijde van het eiland vind je een kom met rondom strand. Aanmeren is toegestaan op de daarvoor bestemde plaatsen. Wanneer je vanaf het eiland in zuidelijke richting vaart, is het ook mogelijk om in de buurt te komen van zwemstrand de Strook. Op warme zomerdagen kan het hier erg druk zijn, dus pas goed op eventuele zwemmers.

Vanaf het zwemstrand vaar je het grote open meer even af om in een compleet ander soort gebied te komen. Via de Kalverstraat kom je in het gebied van de unieke trekgaten. Vroeger bestonden de Loosdrechtse plassen volledig uit trekgaten, maar door harde wind en golfslag zijn die grotendeels verloren gegaan. In het zuid-westelijke deel van de plassen zijn deze trekgaten echter bewaard gebleven en vormen ze nu een prachtig natuurgebied. Vaar de Kievietsbuurt een stukje in, of volg de kalverstraat in noordelijke richting.

Neem een frisse duik

De plassen zijn heerlijk om in te zwemmen! De waterkwaliteit wordt het hele jaar door gecontroleerd en op de eilanden zijn speciale ligweides te vinden. Meer je bootje aan op een geschikte locatie en neem een duik!

Aan het einde van de Kalverstraat sla je rechtsaf en zie je hier eiland Weer. Het eiland is in 1963 aangelegd en heeft ligplaatsen aan zowel de noord- als zuidzijde van het eiland. Op het eiland zijn speel- en ligweiden te vinden en vanaf het eiland krijg je een geweldige kijk op de watersport op de grote open plassen.

Voor het volgen van de route sla je linksaf en blijf je de kantlijn volgen. Je bent op zoek naar de verstopte ingang van de Muyeveldsche wetering. Dit idyllische stukje vaarwater biedt een compleet andere kijk op de Loosdrechtse plassen. Van het open water van het meer, vind je jezelf opeens omgeven door een boog van groen, tussen de rijke flora en fauna. De ingang is even goed zoeken, maar voor een ervaren schipper zoals jij natuurlijk geen probleem!

Vanaf de wetering vaar je het vaarwater van de Drecht op. De drecht biedt de verbinding tussen de Vecht en de Loosdrechtse plassen. Het prachtige aan dit stukje vaarwater is opnieuw de overvloed aan groen. Op de Drecht valt de wind grotendeels weg, vaar je tussen het hoge riet en hoor je de vogeltjes fluiten. Met 3 uur is er helaas niet genoeg tijd om de Mijndense sluis door te gaan, dus vlak daarvoor draai je weer om om terug te varen richting  de steiger.

Heb je de smaak te pakken en wil je nog niet stoppen? Bel ons even! Bij voldoende beschikbaarheid is het mogelijk om door de Mijdense sluis te gaan en de 5-uur route te varen. Zo kan je óók nog genieten van het vaarwater van de Vecht.

Onze sloep

Tips van Sloepdelen Loosdrecht

Benieuwd naar onze andere vaarroutes? Huur een boot bij Sloepdelen en vaar een groter rondje over de Vecht of ga voor een snel rondje over de Loosdrechtse plassen. Op je eigen sloep ga je op avontuur, de mogelijkheden hebben wij alvast voor je uitgestippeld. Klik hieronder om onze andere vaarroutes te bekijken of ga zelf op zoek naar de mooiste plekjes op en rondom de Loosdrechtse Plassen.

sloepje varen kromme rijn

Korte route: 2 uur

Een twee uur durende vaartocht. Deze tocht neemt je mee over het noordelijke deel van de Loosdrechtse plassen en de Drecht. Zo geniet je van het open water & het prachtige groen van de omgeving. Tijdens deze vaartocht vaar je langs een paar van de bekende eilandjes, door het verstopte vaarwater van de Muyeveldse wetering en over het riviertje de Drecht.
vaarroute door grachten leiden

Vechtroute: 5 uur

Wij adviseren deze route van ongeveer vijf uur voor iedereen die écht wil komen varen. Deze route neemt je mee over de gehele Loosdrechtse plassen, langs de trekgaten, over de Vecht en door maarliefst drie sluizen. Onderweg vaar je langs alle eilandjes, is er ruimte voor een hapje of drankje en maak je kennis met al het vaarwater rondom Loosdrecht.