Werelderfgoed

Varen door Werelderfgoed in Amsterdam

 

Vaar met een sloep door uniek historisch Werelderfgoed in Amsterdam. Sinds 2010 staat de grachtengordel op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ervaar de pracht en diversiteit van het historische centrum van Amsterdam vanaf het water.

Knooppunt van culturen

Als groot handelscentrum was Amsterdam in de 17e eeuw een echte wereldstad. Er ging een ontzettend grote aantrekkingskracht vanuit: zowel migranten als kooplieden kwamen hier uit alle hoeken van de wereld samen. De smeltkroes van culturen is goed terug te zien in de verschillende bouwstijlen op de kade. Vanaf de begintijd van de stad hebben natuurlijke en gegraven waterwegen er een belangrijke rol gespeeld bij de waterbeheersing, het transport en de verdediging tegen vijandige legers.

Korte geschiedenis

Al in 1613 begonnen de Amsterdammers vanaf de Brouwersgracht met het uitgraven van de Prinsengracht, de Keizersgracht en de Herengracht. De nieuwe grachten moesten voor afwatering van het moerasland zorgen. Na de Tachtigjarige Oorlog werden de grachten verder uitgebreid, op deze manier ontstonden de nieuwe Keizersgracht en de nieuwe Prinsengracht. De grachtengordel zelf vormt het historische Werelderfgoed, het gebied binnen de Singelgracht dient als ‘bufferzone’.

Amsterdam

Grachtenroute Amsterdam: 2 uur

De grachtenroute van 2 uur gaat volledig door het historisch centrum van Amsterdam. De opstapsteiger van Sloepdelen ligt op de rand van de ‘bufferzone’ van het Unesco Werelderfgoed; gedurende 2 uur vaar je langs alle hoogtepunten van de Amsterdamse grachten in de binnenstad.
Amsterdam

Grachtenroute Amsterdam: 3 uur

Tijdens de 3 uur durende grachtenroute vaar je door het volledige historische Werelderfgoed. Je ziet vooral de hoogtepunten van het zuidelijke en oostelijke deel van de Amsterdamse grachtengordel. De route is perfect voor als je al veel van de stad hebt gezien.
Amsterdam

Grachtenroute Amsterdam: 4 uur

Tijdens de grachtenroute van 4 uur zie je alle historische hoogtepunten van Amsterdam.

De vaarroute gaat zowel door het centrum als de west-, zuid-, en oostkant van de grachtengordel.