Varen door Werelderfgoed in Amsterdam

Vaar met een sloep door uniek historisch Werelderfgoed in Amsterdam. Sinds 2010 staat de grachtengordel op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ervaar de pracht en diversiteit van het historische centrum van Amsterdam vanaf het water.

Unieke historische omgeving

De grachtengordel in Amsterdam voldoet als Werelderfgoed aan verschillende criteria:

Historische prestatie van formaat

De schaal van het project en de mate van planning was uniek voor de 16e en 17e eeuw. De grachtengordel van Amsterdam vormde op het gebied van ruimtelijke planning dan ook voor veel andere steden een voorbeeld. De locatie staat op de lijst met onder andere de Chinese Muur, de Grand Canyon en de Noorse fjorden.

Knooppunt van culturen

Als groot handelscentrum was Amsterdam in de 17e eeuw een echte wereldstad. Er ging een ontzettend grote aantrekkingskracht vanuit: zowel migranten als kooplieden kwamen hier uit alle hoeken van de wereld samen. De smeltkroes van culturen is goed terug te zien in de verschillende bouwstijlen op de kade.

Korte geschiedenis van de grachtengordel in Amsterdam

Al in 1613 begonnen de Amsterdammers vanaf de Brouwersgracht met het uitgraven van de Prinsengracht, de Keizersgracht en de Herengracht. De nieuwe grachten moesten voor afwatering van het moerasland zorgen. Na de Tachtigjarige Oorlog werden de grachten verder uitgebreid, op deze manier ontstonden de nieuwe Keizersgracht en de nieuwe Prinsengracht. De grachtengordel zelf vormt het historische Werelderfgoed, het gebied binnen de Singelgracht dient als ‘bufferzone’.

Vaarroutes door het Werelderfgoed

Bij Sloepdelen kun je zelf met een sloep door de Amsterdamse grachten varen. Om optimaal te genieten van Amsterdam en zijn historische kenmerken hebben we drie routes uitgewerkt.

Amsterdam

Grachtenroute Amsterdam: 2 uur

De grachtenroute van 2 uur gaat volledig door het historisch centrum van Amsterdam. De opstapsteiger van Sloepdelen ligt op de rand van de ‘bufferzone’ van het Unesco Werelderfgoed; gedurende 2 uur vaar je langs alle hoogtepunten van de Amsterdamse binnenstad.
Amsterdam

Grachtenroute Amsterdam: 3 uur

Tijdens de 3 uur durende grachtenroute vaar je door het volledige historische Werelderfgoed. Je ziet vooral de hoogtepunten van het zuidelijke en oostelijke deel van de Amsterdamse grachtengordel. De route is een goede optie als je alle toeristische bezienswaardigheden al eens hebt gezien.
Amsterdam

Grachtenroute Amsterdam: 4 uur

Tijdens de grachtenroute van 4 uur zie je alle historische hoogtepunten van Amsterdam.

De vaarroute gaat zowel door het centrum als de west-, zuid-, en oostkant van de grachtengordel.