Top 5 locaties in Utrecht

Een dagje uit in Utrecht? Dan mag je deze locaties niet overslaan!

Weekendje Utrecht of een dagje? We helpen je graag met het plannen van de perfecte dag! Dit zijn dé locaties in en rondom het stadscentrum van Utrecht waar je langs moet gaan om Utrecht te leren kennen voorafgaand of na afloop van je vaartocht.

1. De Domtoren

Hét herkenningspunt van de stad Utrecht is de Domtoren. Met een hoogte van 112 meter, wat het de hoogste kerktoren van Nederland maakt, is hij dan ook niet te missen. Toen een tornado in 1674 over de stad Utrecht kwam werd de kerk ernstig beschadigd. Het middenschip van de kerk stortte in, waarmee de kerk en toren voorgoed van elkaar gescheiden zijn geraakt. Zonder betaling is het mogelijk onder de domtoren door te lopen, maar een grote aanrader is om de trots van Utrecht zelf te beklimmen. Klik hier voor meer informatie.

2. De Pandhof van de Dom

Op steenworp afstand van de Domtoren vind je de Pandhof. De Pandhof is dagelijks geopend van 10:00 tot 16:00 en is gratis toegankelijk. De verborgen tuin ligt ingeklemd tussen de Domkerk en het Academiegebouw en vormt een oase van bloemen en kruiden in het hartje van de stad. Als een van de mooiste binnentuinen van Nederland is de locatie populair onder fotografen en toeristen. Ben je in de buurt? Sla een bezoekje dan vooral niet over!

3. Bezoek een van de vele musea

Als een van de oudste steden van Nederland is het niet gek dat je in Utrecht een rijke selectie aan musea vind. Om je te helpen bij de keuze hebben wij onze favoriet hieronder omschreven, afhankelijk van het wel of niet meenemen van je kinderen.

Op stap met de kinderen?

Een dagje Utrecht met de kids? Bezoek dan het Spoorwegmuseum en voor de echte kleine het Nijntje museum! Het Spoorwegmuseum biedt een beleving voor jong en oud. Het speelse museum in het voormalige Maliebaanstation ligt op loopafstand van het stadscentrum. In het museum is een grote collectie aan historische treinen te vinden waarbij je alles leert over de 175 jaar oude treingeschiedenis. Door de toevoeging van bijvoorbeeld een achtbaan is het daarnaast een geweldige beleving voor de jongere bezoeker.

Het Nijntje museum is gericht op peuters en kleuters om spelenderwijs hun wereld te ontdekken. In het museum word je meegenomen op een ontdekkingstocht door de wereld. Springen, kruipen, zoeken en ruiken, spelenderwijs biedt het museum een leuk en leerzaam uitje.

Hét museum van Utrecht

Als we slechts 1 museum mogen kiezen, dan valt de keuze op het Centraal museum. Vanaf het bootje heb je de prachtige entree tot het museum reeds kunnen aanschouwen, maar het museum is een bezoek zeker waard. Als oudste stedelijk museum van Nederland vind je een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en tijdelijke tentoonstellingen. Daarnaast vind je bij het museum het atelier van Dick Bruna, Nederlands bekendste illustrator en grafisch ontwerper. Overweeg om met de tram of trein richting station Vaartsche Rijn te gaan of om de bus te pakken om de looptijd te verkorten. Binnen het compacte stadscentrum is het echter ook goed mogelijk om er een mooie wandeltocht van te maken.

4. Stadskasteel Oudaen

Het middeleeuwse huis is gelegen aan de Oudegracht van Utrecht en behoort als best behouden stadskasteel van Utrecht tot een van de belangrijkste monumenten van de stad. Terwijl Utrecht nog voornamelijk bestond uit houten huisjes met rieten daken, liet de steenrijke familie Zoudenbalch rond het jaar 1280 aan de Oudegracht een versterkt stenen kasteel bouwen. Iets meer dan een eeuw later kwam het stadskasteel, dat een baken was voor iedereen die Utrecht van verre naderde, in handen van de familie Van Houdaen. Zo komt het kasteel aan zijn naam. In de loop der eeuwen is het kasteel bewoond door verschillende voorname families, die er ieder hun stempel op hebben gedrukt. Vandaag de dag biedt het kasteel ruimte voor een prachtige horecagelegenheid. In de kelder van het kasteel vind je daarnaast een bierbrouwerij waar op reservering rondleidingen in mogelijk zijn.

5. Een terrasje langs het water

Een bezoekje aan Utrecht maak je compleet met een diner of drankje bij een van de vele restaurantjes langs het water. Door de vestiging van vele restaurants in de werfkelders voel en proef je hier het authentieke van Utrecht. De stad komt ’s avonds langs de Oudegracht pas echt tot leven door de gevulde terrasjes, de Utrechtse gezellighed en de langsvarende bootjes. Onze grote aanrader is een bezoekje aan Beers & Barrels, maar de opties zijn reuze voor elk is er wat wils.

Met deze 5 tips op loopafstand van het stadscentrum kan je er een geweldige en onvergetelijke dag van maken in Utrecht! Plan snel jouw topdag en reserveer een bootje bij sloepdelen om over de grachten van Utrecht te varen!

 

Overig nieuws

alle nieuwsberichten

Varen met het unieke lichtjes kunst spektakel in Amsterdam!

Kom jij de unieke lichtkunstwerken in de grachten van Amsterdam bewonderen? Huur een sloep voor jouw gezelschap en vaar gezellig samen door de magische grachten. Vaar op eigen tempo, neem jouw favoriete drankjes en hapjes mee en geniet van deze bijzondere avonden. Extra tip: neem een lekker kleedje mee, voor de wat koudere avonden! Bij aankomst helpt onze medewerker jullie met het starten van de sloep en krijgen jullie de route mee, waarmee je zoveel mogelijk lichtjes kunt bewonderen. Wil…
Lees verder

Trouwen aan boord bij Sloepdelen

Komen jullie trouwen aan boord bij Sloepdelen? Hebben jullie trouwplannen en ben je aan het oriënteren hoe je jullie dag wilt gaan vieren? Denk dan eens aan een heerlijke vaartocht met alle gasten op de sloepen en kom trouwen bij Sloepdelen! Een gezellige en ontspannen activiteit voor jong en oud! Plan het aansnijden van de taart aan boord of, als jullie als bruidspaar even willen rusten, huur een paar sloepen voor de gasten om hen de ideale borrellocatie te bieden!…
Lees verder

Varen in Den Haag en Delft!

Ontdek onze nieuwste locatie in het westen De laatste jaren heeft Den Haag geïnvesteerd in het openbreken van oude waterlopen, waardoor je nu de mooiste routes kan varen door de oude binnenstad. Ontdek de prachtige grachten en vaar langs oude verdedigingspoorten. Ontdek historische verhalen die zich afspeelden langs het water, van Jan Steen tot Hendrik Jut! Tijdens de stadsroute ontdek je de eeuwenoude Haagse grachten. Ontdek de historische binnenstad van Den Haag en spot bijvoorbeeld het Strijkijzer of de Hofjeswoningen.…
Lees verder