Deze route is geschikt voor iedereen die wat meer tijd wil uittrekken voor ontspanning.
Met je sloep vaar je van de Westelijke eilanden, via de Weesperbuurt Plantage naar de Pijp en doorkruist bijna alle grachten. Een prachtige ontspannen vaartocht.
Dit is een route die 15,5 km lang is en in ongeveer 3 uur gevaren kan worden. Start de vaartocht in noordelijke richting, want sommige delen van het vaarwater zijn éénrichting. Deze tocht biedt veel variatie en hebben wij uitgezet voor mensen die alle toeristische highlights al gezien hebben en op zoek zijn naar een mooie ontspannen vaartocht door Amsterdam.
Benieuwd wat je gaat zien?
Alvast even kijken wat je kan verwachten bij deze grachtenroute van 3 uur? Wij hebben het voor je uitgezocht! Zo kan je maximaal genieten van je rust en weet je alvast een beetje wat je kan verwachten. Een ontspannen grachtenroute start je natuurlijk door even rustig in te komen. Wen aan de sloep, bekijk rustig hoe dat varen nou gaat en groet wat andere mensen op het water. Als schipper heb jij de controle, dus kies lekker je eigen tempo!
Daar gaan we!
Bij deze grachtenroute proberen we je op een ontspannen manier te laten zien hoe Amsterdam in elkaar steekt. Ter houvast hebben we de mooiste highlights voor je uitgewerkt. Je vaart via het Westerkanaal richting de Westerdok, om vanaf daar de Korte Prinsengracht in te varen.
Ben je er klaar voor? Vanaf hier vaar je de unieke grachtengordel pas echt in! Je merkt het meteen aan de unieke gracht en de prachtige grachtenpanden. Let even goed op, want net voordat je de Prinsengracht in zou varen ga je naar links de Brouwersgracht op en sla je vervolgens direct af de Keizersgracht op.
Niet te missen en daar zie je hem dan: De Westerkerk, met daarvoor op het plein het Homomonument. De Westerkerk is 87m hoog en is daarmee een herkenpunt binnen de stad. De in renaissancestijl gebouwde kerk is in 1631 in gebruik genomen en is vandaag de dag nog altijd maandag t/m vrijdag te bezoeken. De kerk is onderdeel van de protestantse gemeente en wordt elke zondag nog gebruikt voor de kerkdienst.
Het Homomonument is een gedenkteken op de Westermarkt, gelegen tussen de kerk en de gracht in waarop je vaart. Het monument dient ter herdenking van alle homoseksuele mannen en vrouwen die zijn vervolgd vanwege hun geaardheid en om hen te inspireren en steunen in hun strijd voor erkenning, en tegen onderdrukking en discriminatie.
Vervolgens vaar je verder door de prachtige keizersgracht in zuidelijke richting. Varend over deze machtig mooie en unieke gracht passeer je het winkelgebied van de 9 straatjes. Het winkelgebied staat bekend om de kleine en aparte winkels, lunchrooms en restaurants. Een prachtige plek voor een hapje of om even doorheen te wandelen dus! Verdwalen gaat niet, want je hoeft enkel rechtdoor te varen tot je het bredere water van de Amstel tegenkomt. Even rustig aan, goed kijken, en vervolgens rechtdoor oversteken. Niet bekend met de vaarregels? Dan hebben we die ook even voor je op een rijtje gezet.
Rustig de Amstel overgestoken als de ervaren schipper die je ondertussen bent? Dan vaar je nu door het prachtige Weesperbuurt en plantage. Maak hier een mooi rondje, verken de buurt, en vaar vervolgens langs Koninklijk Theater Carré. Carré werd op 3 december 1887 geopend. Met de classicistische stijl die het gebouw aanneemt vormt het een prachtig bouwwerk aan de Amstel. Het theater is oorspronkelijk gebouwd om het gelijknamige circus ”Oscar Carré” te huisvesten. Vanaf 1893 werden er echter ook tal van succesvolle variétevoorstellingen opgevoerd, wat Carré op de kaart heeft gezet als theater voor allerlei volksvermaak. Tegenwoordig vinden in carré voornamelijk musicals, popconcerten, muziek- toneel en caberetvoostellingen plaats.
Opgestapt bij de Mauritskade?
Begin deze grachtenroute dan vanaf hier. Zelfde mooie stukjes, net even een andere volgorde!
Er is nóg meer te zien!
Dat gaat goed! Vaar voor Carré langs over de Amstel dwars door de Amstelsluizen en onder de Hogesluis door. Hier vaar je zometeen de singelgracht op, de buitenste gracht van Amsterdam, waar het al een stuk rustiger is. Na een korte tijd varen zie je aan je linkerhand het Rijksmuseum. Deze locatie van het Rijksmuseum is in 1885 geopend en is het ontwerp van de Nederlandse architect Pierre Cuypers. In het Rijksmuseum vind je een ruime collectie van onder andere werken van de 17e-eeuwse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. Het Rijksmuseum van Amsterdam is elke dag geopend van 9:00 tot 17:00. Zeker een bezoekje waard als je nog tijd over hebt!
In groot contrast tot de rust van het rijksmuseum, vind je net iets verderop aan de rechterkant uitgaansgelegenheid Paradiso. Paradiso is vooral bekend als poppodium met optredens van vele bekende namen. Denk hierbij aan David Bowie, Coldplay, Lady Gaga, de Rolling Stones en nog vele anderen. Paradiso werd in oktober 1967 door een groep hippies gekraakt om een eigen club in te hebben. Hoewel de politie hier snel een einde aan heeft gemaakt, leidde deze vraag naar een uitgaansgelegenheid begin 1968 tot de oprichting van het Paradiso zoals het er nu staat. Vanaf het water vaar je langs de achterkant van dit gebouw, waar menig van deze grote artiesten heeft gezeten om de gracht te bekijken, in het zonnetje te zitten en de langsvarende Sloepdelen bootjes te begroeten. Goed opletten dus en even lief terug zwaaien!
Gezwaaid? Top! Let dan nu goed op, want je gaat zometeen naar rechts de Leidsegracht op en vervolgens redelijk snel daarna meteen weer rechts de Prinsengracht op. De Prinsengracht loopt evenwijdig aan de Keizersgracht en is vernoemd naar de Prins van Oranje. Het deel wat je nu bevaart behoort tot de uitleg van 1658. Op deze gracht voel je het hartje van Amsterdam, met prachtige hoge grachtenpanden en iets drukker vaarwater. Vaar rustig door en geniet, totdat je weer uitkomt bij de Amstel.
Hier vind je aan je linkerhand de, niet te missen, Magere Brug. Een boegbeeld van de Amstel, waar dagelijks veelvuldig gebruik van wordt gemaakt door fietsers, voetgangers en influencers. De Magere brug is een dubbele ophaalbrug over de rivier de Amstel. Deze prachtige brug die je bij deze grachtenroute tegenkomt heeft een rijke geschiedenis. Rond 1691 was het de Kerkstraatbrug die, met destijds 13 doorvaarten, beide kanten van de Amstel op deze locatie verbond. In 1871 werd deze brug gesloopt en kwam hiervoor de huidige Magere brug in de plaats. Tot 2003 was het mogelijk om over deze brug te rijden met de auto, maar tegenwoordig kan deze nog enkel gebruikt worden voor fietsers en voetgangers om de oversteek te maken. Tijdens deze vaartocht vaar jij er onderdoor!
Kort na deze brug vind je aan je rechterhand de Hermitage. Het gebouw dient als ruimte voor diverse museale collecties en kunsttentoonstellingen. De Hermitage Amsterdam is in 1681 in monumentale klassieke stijl gebouwd en heeft tot 1999 gediend als verpleeghuis. Tussen 2007 en 2009 is het gebouw verbouwd om te kunnen dienen als museum. Vandaag de dag vind je in dit museum collecties uit het Amsterdam Museum en tentoonstellingen van het Hermitage museum in Sint Petersburg.
Vaar vervolgens de Herengracht in totdat je aan je linkerhand de Leliegracht tegenkomt. Hier kom je zometeen het Anne Frank Huis tegen. Het Anne Frank huis heeft zijn naam te danken aan de door haar dagboek bekend geworden Annelies Marie (Anne) Frank. Het uit Duitsland afkomstige Joodse meisje schreef met haar dagboek een van de meest gelezen boeken ter wereld. In het Anne Frank huis zit een achterhuis verwerkt, waarin Anne Frank met haar ouders en zus van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 ondergedoken heeft gezeten. Het huis is vandaag de dag omgevormd tot een museum waar het verhaal van Anne frank en de geschiedenis wordt verteld.
Het Anne Frank Huis is dagelijks te bezoeken van 9:00 tot 22:00.
Nog meer zien?
Dat was hem alweer! Deze grachtenroute van 3 uur is zo voorbij, maar niet getreurd! Mocht je de smaak te pakken hebben, hebben wij speciaal voor jou nog 2 andere routes uitgestippeld. Zie hiervoor de 2-uur grachtenroute, of de 4-uur grachtenroute.
Daarnaast kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om lekker zelf op pad te gaan. Ook in Utrecht, Haarlem en Leiden hebben wij onze sloepjes in het water liggen. De hoogste tijd dus om ook die steden te verkennen!
Catering aan boord?
Varend langs al die Amsterdamse terrasjes en met al dat water om je heen moet je haast wel dorst krijgen. Gelukkig hebben wij aan alles gedacht! Het staat je helemaal vrij om lekker je eigen hapjes en drankjes mee te nemen aan boord, maar mocht je helemaal ontspannen en zonder zorgen rond willen varen bieden onze collega’s van Café de Waterkant ook catering aan vanaf de Elandsgracht. Bekijk vooral even de pagina!