Grachtenroute: 2 uur

Met deze route vaar je door de prachtige grachten van het centrum van Amsterdam.

Tussen de Amsterdamse drukte beleef je tijdens deze grachtenroute het bruisende Amsterdam. Benieuwd wat je zoal kan verwachten? We helpen je graag met het plannen van de perfecte vaartocht!

Deze grachtenroute van 11,8 km is door ons zo voor je uitgestippeld, dat deze in ongeveer 2 uur kan worden gevaren. Aangezien het op sommige stukken slechts is toegestaan in één richting te varen, raden wij je aan deze route in zuidelijke richting te starten. Volg je deze route? Dan zie je in twee uur het in onze ogen mooiste deel van Amsterdam!

Het startpunt van deze grachtenroute hangt af van de locatie waar jij opstapt. Pak jij één van onze 20 sloepen vanaf de Nassaukade? Ontvang dan van onze steigermedewerker je sloep en wen even rustig aan het varen. Na ongeveer 10 minuten arriveer je bij het Anne Frank huis. De rest van deze 2 uur durende grachtenroute vind je hieronder bij de Highlights.

Pak jij een van onze 8 boten bij de Mauritskade? Ook dan ontvang je van onze steigermedewerker de sloep en kan je direct wegvaren. Ook vanaf de Mauritskade is er eerst een stukje rustig vaarwater waar je kan wennen aan de sloep. Vanaf het moment dat je langs Carré vaart, kan je ook vanaf deze opstaplocatie de twee uur durende route varen.

Highlights

Kies jij voor de 2-uur grachtenroute? Kijk dan snel hieronder voor de mooiste plekjes die je tegenkomt. Speciaal voor jou hebben we de highlights uitgezet en proberen we je beknopt te vertellen wat je per locatie kan vinden.

grachtenroute amsterdam
Amsterdam

Het Anne Frank huis heeft zijn naam te danken aan de door haar dagboek bekend geworden Annelies Marie (Anne) Frank. Het uit Duitsland afkomstige Joodse meisje schreef met haar dagboek een van de meest gelezen boeken ter wereld. In het Anne Frank huis zit een achterhuis verwerkt, waarin Anne Frank met haar ouders en zus van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 ondergedoken heeft gezeten. Het huis is vandaag de dag omgevormd tot een museum waar het verhaal van Anne frank en de geschiedenis wordt verteld.

Het Anne Frank Huis is dagelijks te bezoeken van 9:00 tot 22:00.

Koninklijk Theater Carré werd op 3 december 1887 geopend. Met de classicistische stijl die het gebouw aanneemt vormt het een prachtig bouwwerk aan de Amstel. Het theater is oorspronkelijk gebouwd om het gelijknamige circus ”Oscar Carré” te huisvesten. Vanaf 1893 werden er echter ook tal van succesvolle variétevoorstellingen opgevoerd, wat Carré op de kaart heeft gezet als theater voor allerlei volksvermaak. Tegenwoordig vinden in carré voornamelijk musicals, popconcerten, muziek- toneel en caberetvoostellingen plaats.

Koninklijk theater Carré
De magere brug gezien vanaf Sloep huren utrecht magere brug

De Magere brug is een dubbele ophaalbrug over de rivier de Amstel. Deze prachtige brug die je bij deze grachtenroute tegenkomt heeft een rijke geschiedenis. Rond 1691 was het de Kerkstraatbrug die, met destijds 13 doorvaarten, beide kanten van de Amstel op deze locatie verbond. In 1871 werd deze brug gesloopt en kwam hiervoor de huidige Magere brug in de plaats. Tot 2003 was het mogelijk om over deze brug te rijden met de auto, maar tegenwoordig kan deze nog enkel gebruikt worden voor fietsers en voetgangers om de oversteek te maken.

Nadat je onder de magere drug door bent gevaren, vind je aan je rechterhand de Hermitage Amsterdam. Het gebouw dient als ruimte voor diverse museale collecties en kunsttentoonstellingen. De Hermitage Amsterdam is in 1681 in monumentale klassieke stijl gebouwd en heeft tot 1999 gediend als verpleeghuis. Tussen 2007 en 2009 is het gebouw verbouwd om te kunnen dienen als museum. Vandaag de dag vind je in dit museum collecties uit het Amsterdam Museum en tentoonstellingen van het Hermitage museum in Sint Petersburg.

Hermitage Amsterdam

Het Stopera gebouw heeft zijn naam te danken aan de afkorting van de protest-leus ”Stop de Opera”. Door het theater zelf wordt deze benaming echter nooit gebruikt in de communicatie, omdat het een manifestatie is tegen de bouw. Het gebouw is in 23 september 1986 geopend en dient voor de huisvesting van de Opera en het stadhuis in één.

In het Stopera gebouw vinden optredens plaats van o.a. de Nederlandse Opera en het Nationale Ballet. Op de hoek van de Amstel en de Zwanenburgwal is tevens het café Amstelhoeck te vinden, waar je terecht kan voor een hapje en drankje met een geweldig uitzicht.

Amsterdam

De Oude kerk van Amsterdam is het oudste gebouw van de stad (1306). In de kerken komen erfgoed, kunst muziek en nog altijd elke zondag kerkgangers samen.

Met jaarlijks drie à vier internationale en spraakmakende tentoonstellingen, talrijke activiteiten, permanente collectiepresentaties én bijna wekelijks wonderlijke concerten laat de Oude Kerk op uiteenlopende manieren van zich zien en horen.

Het monumentale kerkgebouw heropende in 2013 zorgvuldig gerestaureerd voor het publiek met een nieuw programma waarin kunst centraal staat. De kerkruimte wordt drie maal per jaar ‘bespeeld’ door steeds wisselende kunstenaars die hier site-specifiek werk laten zien. In de zijruimtes vind je de historische collectie, aangevuld met hedendaagse kunstwerken. De sfeervolle koffieschenkerij met kloostertuin en de museumwinkel vormen de inleiding of afsluiting van ieder bezoek. (bron: oudekerk.nl)

Tegenover de Oude Kerk is De Wallen te vinden. De wallen is een prostitutiegebied gelegen in het oudste deel van Amsterdam. Binnen dit gebied wordt op ruim 300 werkplekken raamprostitutie bedreven, maar zijn ook tal van seksshops gehuisvest. Het gebied is een van de hotspots voor de stroom toeristen die Amsterdam ieder jaar trekt.

De Schreierstoren is een verdedigingstoren die vroeger deel uitmaakte van de stadsmuur van Amsterdam. De toren werd gebouwd rond 1487 op de hoek van het IJ en de oostkant van de stad, en is de enige bewaard gebleven verdedigingstoren van Amsterdam. Tegenwoordig is de toren omgebouwd tot café in een prachtige oude stijl.

Het wetenschap- en technologiemuseum Nemo is een museum met een verfrissende insteek. In plaats van een verboden aan te raken beleid, worden bezoekers juist gemotiveerd alles aan te raken en zelf te onderzoeken. Het gebouw heeft in 1997 de deuren geopend voor bezoekers en vormt hedendaags een niet te missen onderdeel van de skyline van Amsterdam.

Amsterdam

En tot slot vaar je over de singel langs de Bloemenmarkt. De marktkramen zijn gevestigd op boten liggend in de gracht. Voorheen werden dagelijks via het water bloemen en planten aangevoerd, maar tegenwoordig is het assortiment aangepast aan het opgekomen toerisme. Zo vind je er Bloembollen en souvenirs van Amsterdam.

Dat was hem alweer! Deze grachtenroute van 2 uur is zo voorbij, maar niet getreurd! Mocht je de smaak te pakken hebben, hebben wij speciaal voor jou nog 2 andere routes uitgestippeld. Zie hiervoor de 3-uur grachtenroute, of de 4-uur grachtenroute.

Daarnaast kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om lekker zelf op pad te gaan. Ook in Utrecht, Haarlem en Leiden hebben wij onze sloepjes in het water liggen. De hoogste tijd dus om ook die steden te verkennen!